‚Triant je český výrobce stylového a designového nábytku, jež působí na trhu přes 25 let. Firma, založená roku 1991 v Kutné Hoře, se zaměřuje především na výrobu nábytku na míru, v jejím portfoliu najdete ale i několik stylů a řad výrobků. Od ostatních výrobců se odlišuje zejména tím, že od začátku klade důraz na dokonalé provedení s vysokým podílem ruční práce. Nábytek firmy Triant je určen hlavně náročnému zákazníkovi, který hledá vysokou kvalitu materiálu a řemeslného zpracování. Je oblíben také pro svou trvalou hodnotu, funkci a nadčasovost“, na otázky Czech Design Mag odpovídá Ondřej Horák, marketingový manager.

Foto: Anna Pleslová / Triant

Řekněte nám něco málo o značce Triant, historii a co vše vlastně vyrábíte.

Dnes vyrábíme především nábytek na míru, ale máme za sebou docela zajímavý vývoj. Firmu zakládal můj otec v roce 1991 a už od začátku se specializovala na výrobu stylového nábytku v „historickém“ stylu. Dělali jsme tehdy jen jednu kolekci nábytku a žádné atypy.

Byla to v podstatě sériová výroba. V devadesátých letech byla po takovém nábytku velká poptávka a firma na tom vyrostla. Stejně jako v každém jinem businesse je ale potřeba inovovat a přizpůsobovat se aktuální situaci na trhu. Pravidelně připravujeme nové kolekce nábytku a ke stylovým kolekcím doplňujeme i nové designové řady, na kterých spolupracujeme s českými designéry. Do toho zařizujeme kompletně interiéry podle návrhů architektů a designérů.

Foto: Anna Pleslová / Triant

Jaký je váš tipický zákazník a kde máte svůj obchod či showroom.

Vzhledem k tomu, že máme docela pestrý sortiment, tak jsou i zákazníci různí. Na klasický stylový nábytek jsou to především starší konzervativnější zákazníci, kteří zařizují třeba už svůj druhý – třetí dům a chtějí nábytek po kterém vždycky toužili. Moderní designový nábytek naopak často kupují mladší páry, které zařizují svoje první vlastní bydlení. Také nás oslovují ambasády, hotely a státní správa, když potřebují vybavit reprezentativní prostory. Tyto zákazníci většinou chtějí klasický stylový nábytek.
Naše výrobky jsou k vidění v Průhonicích u Prahy, kde máme showroom. Během léta budeme showroom rozšiřovat, protože nám již stávající plocha nestačí a potřebujeme ukázat nové výrobky.

Foto: Anna Pleslová / Triant / František Jungvirt

Je něco na co jste hrdej že se vám opravdu povedlo?

Mám radost z kolekce designových stolů. Jsou to krásné kousky, které spojují přírodní masivní dřevo s nápaditě tvarovanou ocelovou podnoží. Většinu z nich navrhoval Petr Šebela. Obecně stůl vnímám, jako důležitou část domova. Scházíme se u něj s rodinou a přáteli. Vždycky mě potěší, když si zákazníci udělají místo pro velký stůl, protože tak vynikne design stolu nejlépe a pohodlně se k němu vejde i velká rodina.

Foto: Anna Pleslová / Triant

Dodavate jen v Česku nebo vyrábíte také do zahraniční?

Dodáváme v Česku a občas na Slovensko. Zatím nám tyto trhy stačí a u zakázkové výroby je vždy výhoda, když máte svoje zákazníky poblíž. Jsme tak schopni poskytnout lepší servis a naše montážní týmy nemusí trávit celé dny jen v autě na cestě.

Foto: Anna Pleslová / Triant / František Jungvirt

Nedávno jste spolupracoval se sklařem Františkem Jungvirtem, v čem spolupráce spočívala a co vás na ní bavilo.

S Františkem jsme domluvili společné focení našich výrobků. Celé se to uskutečnilo v Pragovce, kde jsou jedinečné industriální prostory, které udělaly super atmosféru. Sklo od Františka má velmi nápaditý až hravý design a perfektně oživilo design našich stolů. Z výsledných fotek je patrné, že společně naše výrobky přitáhnou mnohem více pozornosti a skvěle se doplňují. Těším se, až s Františkem vymyslíme zase něco nového.

Foto: Anna Pleslová / Triant

Koupil jste si teď někdy nějaký design kousek? Věnujete se sám nějakému design zaměření, oboru.

Pořídil jsem si na terasu nový stůl naší výroby a doplnil jsem ho výraznými židlemi z Itálie. Osobně hodně sleduji trendy v designu nábytku a interiérů, to samozřejmě k mojí práci patří. Samotnému tvůrčímu procesu se věnuji spíš okrajově. Podílím se třeba na návrzích nábytku na míru pro některé naše zákazníky. Až někdy najdu dostatek času, tak bych si rád navrhnul vlastní kolekci nábytku.

Foto: Anna Pleslová / Triant

Vyrábíte stoly čeho si jako první všimne každý ale myslím že pracujete i na dalších projektech, prozradíte nám i další vaset projekty či plány?

Jak jsem již zmínil, děláme také kompletní nábytek na míru – kuchyně, vestavěné skříně, obývací stěny, knihovny a podobně. Nábytek přizpůsobíme přesně danému prostoru. Líbí se mi, že takto řešený interiér skvěle odráží vkus a osobnost zákazníka, protože realizaci předchází dlouhodobá komunikace a různé verze návrhů. Každý takový projekt je jedinečný. Jsem vždycky rád, když se zákazník rozhodne takovýto interiér doplnit i solitérem z naší typové nabídky, například jídelním stolem, komodou a podobně.

Foto: Anna Pleslová / Triant / František Jungvirt

www.triant.cz