Jako z jiného světa. Tak by se dal v krátkosti popsat výsledek společné tvorby skláře Františka Jungvirta s modní návrhářkou Barborou Kotěšovcovou. V jejich případě by však podobné zjednodušení bylo spíše na škodu. Mladým designérům se povedlo vytvořit unikátní propojení svébytných oborů. Výstava nesoucí název Fashion Glass se od čtvrtka představí v pražské Galerii Kuzebauch.

Kurátorem výstavy je odborník na sklářskou tvorbu a hlavní kurátor jabloneckého Muzea skla a bižuterie Petr Nový.

Výstava Fushion Glass
Foto: Agnes Willow

„Pokud by bylo nutné vystihnout podstatu naší doby jedním slovem, nabízí se výraz propojení. Stejně jako v reálném životě se stírají hranice, skutečné i pomyslné, je tomu tak i v umění. Sklo je nejpozději od poloviny 20. století vyhledávaným materiálem k výtvarným experimentům. Vychází se však především z jeho opticko-estetických vlastností, adorovaných nebo popíraných,“ píše v anotaci k výstavě.

Výstava Fushion Glass
Foto: Agnes Willow

„Pokud se sklo v rámci kreativního procesu kombinuje s jinými materiály, nebývají rovnoprávné, ale služebné. Svět sklářského umění je v tomto ohledu velmi uzavřený a ve své podstatě – přes svůj inovační étos – konzervativní. Výjimky ale samozřejmě existují. A jejich společným jmenovatelem je snaha o plnohodnotné prolnutí sklářského umění s dalšími výtvarnými obory,“ dodává.

Foto: Agnes Willow

Oba mladí umělci pak podle Nového šli ve své společné kolekci ještě dál, když se jim podařilo propojit sklo a textil v jedno.

„Výsledkem je soubor organických kreací, které mohou evokovat dosud neznámé vesmírné formy života nebo lidským okem neviditelné organismy žijící s námi tisíce let. Estetika jednotlivých objektů a volba materiálů jsou koncepčně a funkčně propojené, stejně tak jako tělo modelky a oděvu na molu, nebo skleněný objekt a sokl na výstavě,“ zmiňuje.

Foto: Agnes Willow

František Jungvirt studuje v ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Barbora Kotěšovcová na stejné škole studuje v ateliéru módní tvorby Pavla Ivančice

Foto: Agnes Willow

Výstavu Fashion Glass zahají vernisáž v Galerii Kuzebauch ve čtvrtek 6. srpna od 18 hodin. Výstava v galerii potrvá až do 25. zaří.