Vizuálně minimalistická skříň z masivního kusu dřeva funguje jako dominantní prvek interiéru. Oloo z návrhu Martina Coufala, studenta oboru Designu nábytku na Mendelově univerzitě v Brně, přitom v sobě ukrývá i nejmodernější technologie. Kromě počasí či teploty dokáže například i doporučit vhodné oblečení na ven. Skříň lze ovládat hlasem.

„Hlavní myšlenkou pro navržení bylo vytvoření vizuálně jednoduchého kusu nábytku z masivního dřeva, který bude dominantou v místnosti a navrátí slávu původním řemeslům. Zároveň bylo záměrem návrhu do skříně zakomponovat moderní technologie a udělat z ní nevšední kus nábytku, jenž odráží současné potřeby nás všech,“ popsal autor Martin Coufal s tím, že cílil na přetvoření skříně v nepostradatelnou součást domu.

Chytrá skříň Oloo z návrhu Martina Coufala

Skříň disponuje displejem za polopropustným zrcadlem, který dokáže zobrazit informace prostřednictvím psaného textu i grafických ikon. Díky zabudovanému počítači dokáže nejen ukazovat čas či počasí a venkovní teplotu, ale podle těchto informací také dokáže uživateli navrhnout vhodné oblečení na ven. Přímo podle Coufala se pravděpodobně jedná o jednu z prvních chytrých skříní na světě.

Při zhotovování se autor nechal inspirovat tradiční technikou výroby sudů

Moderní technologie v tradičním provedení

Svým tvarem skříň Oloo odkazuje na pinzetky, které slouží pro vysunutí karet SIM ze smartphonů. Podle autora tento často opomíjený komponent potřebný při každém zprovoznění chytrého telefonu nesměl chybět ani u návrhu chytré skříně.

Instalace Oloo na Brno Design Days 2020. Foto: David Korsa, Jan Prokopius/Youngprimitive

Finální úprava v podobě oleje má za cíl podpořit co nejvíce přirozenou texturu dřeva. Coufal se při zhotovení oblouků inspiroval starou technikou výroby dubových sudů.

„Jednotlivé desky se pod úhlem seřezaly a připevnily k sobě. Police přechází plynule na korpus těla díky dvěma kusům podpěr. Skříň je pak osazena dveřmi s půlkruhovým frézováním kolem nich,“ popsal.

Chytrá skříň Oloo je výsledkem bakalářského projektu a při jeho realizaci Coufal, který už dříve sklidil ocenění například za návrh kliky Viria pro firmu HOLAR, spolupracoval s truhlářskou firmou RAP interiér.

Veřejnosti se skříň Oloo představila během zářijového Brno Design Days. Přihlášena je i do mezinárodní soutěže Cena profesora Jindřicha Halabaly pro vybrané studentské semestrální projekty v oblasti designu nábytku a interiéru. Vyhlášení cen proběhne 4. listopadu.