Minulý týden byli ve Zlíně uděleny mezinárodní studentské ceny Best in Design 2021, které se zaměřují na tvorbu mladých designérů a nových tváří oboru. Vítěze odborná porota vybírala z více než 380 přihlášek ve třech kategorií od průmyslového designu přes módu až po vizuální komunikaci. Letošnímu ročníku dominoval především důraz na udržitelnost a životní prostředí.

Hlavním vítězem, který ovládl i kategorii produktového designu se stal Ondřej Pechal s návrhem nadčasového litinového radiátorů, jehož životnost by měla i vydržet sto let. Díky tomu si odnesl taktéž finanční odměnu v podobě 1500 eur (v přepočtu asi 38,5 tisíc korun).

Vyhlášení 12. ročníku soutěže Best in Design proběhlo v pátek v rámci zahájení designové přehlídky Zlin Design Week. Online přenosem z pavilonu firmy KOMA modular ve Vizovicích provázel herec Jan Cina, záznam je dostupný na kanále YouTube.

Přehlídka Zlin Design Week i letos kvůli přetrvávajícím proti protiepidemickým opatřením probíhá online, a to až do pátku 17. května, jednotlivý vystavující jsou pak prezentování na webu přehlídky do konce května.

Product&Industrial Design

Litinový radiátor Edudant vychází z Pechalovi diplomové práce v Ateliéru Tvarůžek/Bláha na pražském ČVUT. S důrazem na jeho životnost také souvisí zvolený jednoduchý a nadčasový design, který by měl přečkat i několik generací majitelů.

Ondřej Pechal - radiátor Edudant. Zdroj Zlin Design Week
Ondřej Pechal – radiátor Edudant. Zdroj Zlin Design Week

Druhým místem porota ocenila Kateřinu Klímovou a její diplomovou práci. V ní se absolventka průmyslového designu na ČVUT pod vedením Jana Jaroše věnovala návrhu nábytku pro předškolní děti. Set kombinuje důraz na ergonomičnost, ekonomičnost i ekologii, například v podobě udržitelného a odolného nábytku.

Kateřina Klímová - kolekce nábytku pro předškolní děti. Zdroj Zlin Design Week
Kateřina Klímová – kolekce nábytku pro předškolní děti. Zdroj Zlin Design Week

Na třetím místě se v kategorii umístil taktéž absolvent průmyslového designu na pražské ČVUT Jan Kulhánek s návrhem převozíi lodi pro Prahu. Loď nesoucí název Vokoun se snaží propojovat tradiční a moderní design lodi a přiblížit ho k vizuálu pražské hromadné dopravy. Se svou diplomovou prací již dříve získal druhé místo v mezinárodní soutěži Graduation Projects 2020 a zaujal i porotu Czech Design Award v rámci přehlídky Czech Design Week, která Kulhánkovi loni udělila Zvláštní uznání.

Jan Kulhánek - návrh převozní lodi pro Prahu. Zdroj Zlin Design Week
Jan Kulhánek – návrh převozní lodi pro Prahu. Zdroj Zlin Design Week

Communication Design

Kategorii Communication Design ovládl tým Julie Dítětová a Jáchym Moravec s projektem Česká vlajka.online, který vznikl v rámci studia v ateliéru Grafického designu a vizuální komunikace na pražské UMPRUM. K loňskému stoletému výročí existence československé a dnes české vlajky připravili studenti platformu, skrze kterou se divák může seznámit se všemi aspekty tohoto státního symbolu i jeho historie.

Julie Dítětová a Jáchym Moravec - Česká vlajka.online. Zdroj Zlin Design Week
Julie Dítětová a Jáchym Moravec – Česká vlajka.online. Zdroj Zlin Design Week

Druhé místo v této kategorii ovládla reklamní tvorba. Takto pojal svoji bakalářskou práci Adam Komůrka z Ateliéru Digitální design na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, který připravil jednotný vizuál k propagaci studia oboru digitálního design na své alma mater.

Adam Komůrka - vizuál Buď DIGITÁL. Zdroj Zlin Design Week
Adam Komůrka – vizuál Buď DIGITÁL. Zdroj Zlin Design Week

Projektem využívající virtuální reality k přiblížení veřejnosti, jaké to je fungovat s očním onemocněním získala třetí pozici Aneta Roubíčková. Projekt MÝMA OČIMA – Vady zraku prostřednictvím virtuální reality vznikl jako diplomová práce Ateliéru Digitálního designu na zlínské UTB.

Aneta Roubíčková – projekt MÝMA OČIMA

Fashion Design

Vítězem kategorie Fashion Design se stala studentka Ateliéru Módní tvorby na pražské UMPRUM Karolína Čechová. Její kolekce Inner Sanctum je jakýmsi vhledem do lidského těla. Kolekce je inspirována charakterem fascií – kolagenovými vlákny prostupujícími celým tělem a neustále měnícími svůj tvar, hustotu a objem, a jejich proměnlivostí.

Karolína Čechová - kolekce Inner Sanctum. Zdroj Zlin Design Week
Karolína Čechová – kolekce Inner Sanctum. Zdroj Zlin Design Week

Brněnská designérka a studentka designu obuvi na UTB Ngoc Yen Tran, která již tvoří pod vlastní značkou TNY.3 získala v této kategorii druhé místo za upcycling projekt nazvaný VOL.02 – UPCYCLED SNEAKERS, kterým vytváří módní produkty z vyhozených tenisek a dává jim tak nový účel.

Ngoc Yen Tran - projekt VOL.02 - Ucycled sneakers. Zdroj Zlin Design Week
Ngoc Yen Tran – projekt VOL.02 – Ucycled sneakers. Zdroj Zlin Design Week

Třetí pozice patří módní designérce Nině Goderidze, která připravila kolekci ze speciálního materiálu napodobující lidskou pokožku nazvanou Entropy.

Nino Goderidze - kolekce Entropy. Zdroj Zlin Design Week
Nino Goderidze – kolekce Entropy. Zdroj Zlin Design Week