V pražských Holešovicích se ukrývá studio, ve kterém vznikají obrazy, jež tvoří příjemný a nadčasový prvek v interiéru. Pod touto vrstvou se však schovává i funkční prvek.

Dvojice mladých designérek Lenka Preussová a Anna Leshingerová, které začaly spolupracovat při studiích na pražské UMPRUM, objevily na trhu chybějící poptávku po funkčních a zároveň estetických akustických panelech.

Foto: Studio LAPPA

,,Obě dvě sdílíme nadšení pro volné umění i design a vždy jsme chtěly najít cestu, jak tyhle dva světy provázat v jednom funkčním produktu,“ zdůrazňují mladé designérky, pro které se povrch akustických panelů stal malířským plátnem.

Vše přitom odstartovala zakázka pro advokátní kancelář, designérky ze studia LAPPA se v současnosti věnují i dalším textilním doplňkům v interiéru. Sklidit úspěch už stihly i v zahraničí, svou tvorbu nedávno představily na světovém veletrhu Ambiente ve Frankfurtu.

Zaujímá i svým názvem, Lappa je kombinací počátečních písmen jejich jmen a slova lapit. „Chceme polapit ozvěnu, a vytváříme vlastně takové “lappače“ zvuku. Skutečnost je ale i taková, že si nás Lappa lapila a už nepustila,“ zdůrazňují.

Jak jste se k této tvorbě dostaly?

Anna: S Lenkou jsme se potkaly při studiích na UMPRUM v Atelieru textilního designu. Obě jsme se pohybovaly na hraně volného umění a designu a zajímaly nás oba tyhle světy. Když jsme si pak po pár letech spolu pronajaly atelier, začaly jsme společně spolupracovat na některých projektech. Zásadní moment přišel, když nás oslovil kamarád, který si zrovna pronajal kancelářský prostor s mizernou ozvěnou.

Foto: Studio LAPPA

Hledaly jsme nejlepší řešení, a nakonec jsme mu navrhly sérii akustických obrazů, které pracují s ilustrovanými motivy z advokacie. Vznikl tak grafický triptych, u kterého na první pohled nemáte šanci poznat, že se jedná o funkční akustický prvek. Byla to krásná práce, takže jsme se rozhodli rozšířit svoje znalosti a ponořily jsme se do světa prostorové akustiky…

Zabýváte se jen návrhem akustických panelů?

Lenka: Akustické panely nás zajímají nejvíce, zabýváme se ale i tvorbou dalších textilních doplňků pro interiér. Jsou to hlavně závěsy, které navrhujeme na míru a pojednáme autorským vzorem. Baví nás práce s celkovým formátem závěsu, kdy vytváříme kompozici jako na obrazu. Závěs se tak v celém svém formátu může vyvíjet a proměňovat.

Navrhujete jen pro individuální zakázky? Jak k takové práci přistupujete?

Anna: Ano, doposud jsme všechny naše zakázky řešily na míru pro daný prostor. Vždycky nás v prostoru zajímá, k čemu primárně slouží a jak se v něm lidé chtějí cítit. Naším úkolem je prostor změkčit a vnést do něj nějakou pozitivní emoci. V kanceláři nebo obytném prostoru lidé vetšinou chtějí mírné a klidné barvy pro lepší koncentraci nebo relax, v kavárně si zase můžeme dovolit pracovat s výraznějšími barvami a akcenty.

Foto: Studio LAPPA

V současnosti naši zakázkovou práci ale rozšiřujeme i o řadu stálých produktů, které budeme vyrábět v malých sériích. Ale i u těchto produktů chceme zachovat možnost individuální barevné úpravy svrchní textilie a možnost z nich vytvořit kustomizovaný design.

Jak probíhá proces výroby?

Lenka: V momentě, kdy nám klient schválí návrh, spustíme výrobu jednotlivých segmentů na několika různých místech. Podle komplikovanosti tvaru volíme různé typy materiálů pro zpracování nosného rámu. Povrch panelů je většinou pojednaný digitálním tiskem, a protože ze zkušenosti víme, že barvy jsou docela alchymie, většinou děláme 1 až 2 zkušební nátisky.

Foto: Studio LAPPA

V momentě, kdy od dodavatelů obdržíme všechny segmenty, nastává kompletace u nás v holešovickém studiu. Rámy je třeba vyplnit akustickým materiálem, a vypnout na ně svrchní zvukopropustnou textilii.

Kde čerpáte svoji inspiraci? Máte nějaké vzory?

Anna: Vždycky se moc těšíme na benátské bienále výtvarného umění, kde nasáváme spoustu inspirace jako houby. Volné umění je pro nás velkým tahounem. Pro mě osobně je v současnosti velkou inspirací současná experimentální ambientní hudba, kterou se při navrhování nechávám ovlivnit. Také nás s Lenkou baví pozorovat textury a stíny ve městě i v přírodě a přenášet je do naší tvorby.

Lenka: inspirativní je volné umění, výstavy. V poslední době se mi velmi líbila výstava od Daniela Pitína – v Rudolfinu.

Na čem pracujete v současnosti?

Lenka: V současnosti připravujeme výstavu pro Galerii Vnitroblock, kde představíme průřez naší prací a také novinky z naší tvorby. Vyvíjíme podsvícené akustické panely, které by do interiéru kromě akustického zlepšení přinesly i příjemné ambientní osvětlení a těšíme se, že je právě ve Vnitroblocku představíme. Mimo to pracujeme na několika projektech, jeden z nich je realizace akustických závěsných panelů pro ordinaci, v dalších projektech řešíme dekorativní akustické panely pro soukromé obytné interiéry.

V únoru jste se účastnily světového veletrhu designu a spotřebního zboží Ambiente ve Frankfurtu. Jaké máte zatím ohlasy?

Anna: Veletrh pro nás byl zásadním mezníkem. Poprvé jsme naši práci naživo představili širší veřejnosti a mohli jsme si otestovat v praxi, jak lidé na naše produkty reagují. Většinou byly reakce dost pozitivní, přestože jsme mnoha lidem museli nejprve vysvětlit, jak vůbec takový akustický obraz funguje.

Instalace studia na světovém veletrhu Ambiente ve Frankfurtu. Foto: Studio LAPPA

Nejdůležitější ale asi bylo to, že jsme během veletrhu navázali vztahy s potenciálními dodavateli, kteří by naši práci mohli reprezentovat v dalších evropských zemích. Nebude to sice hned, ale máme nakročeno k několika spolupracím:)

Co vám jinak v poslední době udělalo radost?

Anna: Mě udělala radost bábovka od babičky. Ta mě vždycky nadopuje endorfiny!

Lenka: Již třetím rokem mi dělá radost můj kmotřenec. Letos jsme byli poprvé na Unětickém masopustu.

Kontakt:
Lappa studio
www.lappastudio.com
info@lappastudio.com