Od konce června zdobí industriální skladištní halu na Borských polích v Plzni rozměrný mural art, který svou velikostí je největší v celém kraji. S návrhem přišli grafičtí designéři z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Právě na Sutnara dílo přitom silně odkazuje. Mural vznikl pro společnost CTP, která podobným způsobem ozdobila již své haly v Humpolci a v Praze.

Návrhy vypracovali grafičtí designéři Kristina Fišerová a Rostislav Vaněk. Firma se nakonec rozhodla pro návrh Fišerové, který se nese v duchu citace plzeňského rodáka, designéra a avantgardního umělce Ladislava Sutnara. Mural je přitom na dohled od plzeňské Fakulty designu a umění, která nese umělcovo jméno.

Firma CTP vybrala návrh Kristiny Fišerové, které odkazuje na dílo Ladislava Sutnara

Stěna haly, která je polepena speciální folií s grafickým návrhem, v němž dominují „sutnarovské“ barvy červená, černá a bílá, je na ploše 2 215 m2. Tento rozměr dílo řadí mezi největší muraly v republice. Realizace trvala čtyři týdny, od poloviny května do poloviny června. Přípravu prodloužil nejen nouzový stav způsobený koronavirovou pandemii, ale i přetrvávající aprílové počasí.

Mural art v Plzni vznikl na zakázku pro společnost CTP, která má již s podobnými zakázkami zkušenost. Myšlenku zkrášlit a vizuálně zpestřit nejen industriální haly, ale i celé průmyslové zóny, přineslo ilustrátorské studio Drawetc. V roce 2017 vyhlásilo mezinárodní soutěž Art Wall a tím odstartovalo postupnou proměnu velkých ploch po České republice. K malbě v Humpolci se v květnu přidala Praha a v červnu i Plzeň. .

Dílo je na dohled od Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara

„Jsme velmi rádi, že jsme mohli spolupracovat s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara na realizaci vynikající umělecké instalace a očekáváme, že bude přitahovat pozornost veřejnosti a Plzeňané na ni budou hrdi“, řekl Josef Šindelář z CTP.