Akademická obec pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) převlékne pomyslný kabát. Oděvní designérka a zároveň vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi Liběna Rochová pro UMPRUM navrhla nové taláry, které jsou funkční, jednoduché a zároveň v sobě ukrývají důstojnost, velkorysost, noblesu a úctu k ceremoniím. Poprvé by jej akademici měli obléknout během letních promocí.

„Nové taláry jsem navrhovala tak, aby byly funkční, byly z kvalitní látky, odlehčené vlny s obsahem polyesteru, snadno se udržovaly a dobře se nosily i v horkém letním počasí, kdy probíhají promoce studentů. Veliký důraz jsem kladla na kvalitu a precizní řemeslné zpracování,“ přiblížila svůj návrh autorka Liběna Rochová s tím, že se nové taláry mezi pedagogy dočkaly úspěchu.

„Mám velkou radost, jak vřele byly nové taláry pedagogickým sborem přijaty. A velmi si vážím, že bez výjimky jsem měla od svých kolegů, renomovaných designérů a výtvarníků, jen pozitivní zpětnou vazbu,“ dodala.

Nové taláry jsou navržené, aby byly funkční, odlehčené a snadno udržovatelné. Foto Iurii Ladutko
Nové taláry jsou navržené tak, aby byly funkční, odlehčené a snadno udržovatelné. Foto Iurii Ladutko
Cílem taláru je i jejich dobrá nositelnost i v horkém letním období. Foto Iurii Ladutko
Cílem taláru je i jejich dobrá nositelnost i v horkém letním období. Foto Iurii Ladutko

Liběna Rochová, která podle svých slov má ráda ceremonie a s nimi spojené odívání, novým talárům vtiskla důstojnost, velkorysost a noblesu, které vyjadřují široká ramena s hlubokými sklady a vysokým límcem od krku. Na každý talár bylo potřeba 7,5 metrů látky, rukávy a sklady jsou podšité a podlepené, aby podržely splývavost látky a zároveň při chůzi a pohybech rukou umocnily důstojnost při pohybu. Navrhování také předcházely podrobné rešerše.

Barevně ladí se školou

Většina talárů je vedena do temně modré, taláry rektora a pedela, který má ceremoniální funkci nosiče žezla, se odlišují. Kostým pedela je červený, rektorský talár je pak v barvě školy, královské modři. Je také ušit z pevné bavlny, aby podpořil sošnost. Všechny taláry byly ušité firmou ILLA & Partners a individuálně upravené pro každého nositele.

Rektorský talár je pak v barvě školy, královské modři. Je také ušit z pevné bavlny, aby podpořil sošnost. Foto Iurii Ladutko
Rektorský talár je pak v barvě školy, královské modři. Je také ušit z pevné bavlny, aby podpořil sošnost. Foto Iurii Ladutko
Pedel je pak oděn do červené. Foto Iurii Ladutko
Pedel je oděn do červené. Foto Iurii Ladutko

Taláry doplňují i nové pokrývky hlavy. Ty pro vedení školy navrhla a vytvořila absolventka Ateliéru designu oděvu a obuvi UMPRUM Sofya Samareva. Doplňují je oblé barety s geometrickým zakončením na jednom konci, které jsou určené pro pedagogy a které navrhla Rochová.

Specifické barety pro školu vyrobil TONAK. Foto Iurii Ladutko
Specifické barety pro školu vyrobil TONAK. Foto Iurii Ladutko

Pro školy je bezplatně vyrobila česká společnost TONAK, která letos slaví 222 let své existence. Podle marketingové manažerky společnosti Kláry Šugárkové specifický geometrický tvar baretu vyráběli v TONAKu poprvé. „Za jeho vznikem se skrývá 150 výrobních operací, z nichž 80 je výhradně ručních, například proces tvarování na formy z lipového dřeva, které pro barety speciálně vyráběli naši modeláři,“ popsala s tím, při výrobním procesu kladli důraz na bezodpadovost a udržitelnost.

Původní taláry odkazovaly k malířským plášťům

Focení nových talárů proběhlo v prostorech pražského Kláštera svatého Gabriela, kde probíhal loňských Designblok. Autorem fotografií je Iurii Ladutko.

Původní černé taláry, které navrhla módní návrhářka a emeritní profesorka školy Zdeňka Bauerová a které na UMPRUM sloužily dlouhá desetiletí, připomínaly svým vzhledem malířské pláště.

Staré taláry navrhla módní návrhářka Zdeňka Bauerová, svým vzhledem připomínaly malířské pláště. Foto FotoReal
Staré taláry navrhla módní návrhářka Zdeňka Bauerová, svým vzhledem připomínaly malířské pláště. Foto FotoReal

Podle rektora UMPRUM Jindřicha Vybírala mají nové taláry vyjadřovat současného ducha školy, její nové image a také její nové budovy v Mikulandské ulici. „Nové taláry, které navrhla profesorka Liběna Rochová, patří jednoznačně do rangu ‚vysoké módy‘, působí důstojněji a jejich invenční tvar je mnohem více individualizovaný, než tomu bylo u předchozích,“ doplnil rektor. Členové akademické obce by je měly poprvé obleknout začátkem léta na promocích nových absolventů školy.

Taláry ústavních soudců navržené Liběnou Rochovou. Zdroj: www.usodu.cz Foto Jan Symon
Taláry ústavních soudců navržené Liběnou Rochovou. Foto Ústavní soud/Jan Symon

Při navrhování uplatnila Liběna Rochová i své zkušenosti z navrhování talárů pro Ústavní soud ke 100. výročí vzniku republiky před dvěma lety. I tehdy pomocí minimalistických střihů a vyvedení do barev české trikolory cílila na vyzdvihnutí honosnosti, respektu a tradice soudní instituce.