Pavilon Z, který byl na českobudějovickém Výstavišti postaven v 70. letech, prochází od začátku roku rekonstrukcí, která by měla zvýraznit jeho původní podobu a také odhalit část jeho konstrukční podstaty. Minimalistický a vzdušný návrh obnovy pavilonu připravili architekti ze studia A8000. Rekonstrukce za více než 135 milionů korun by měla být dokončena během letošního léta.

Původní kompozice pavilonu, jehož základ vychází ze třech zvyšujících se kvádrů, byl v průběhu let potlačen a znepřehledněn. Návrh ateliéru A8000 cílí na jeho znovuzviditelnění a další rozpracování. Čistotu a minimalismus nové formy podtrhuje i exteriér, jehož část vyplňují copilitová skla. Se střídmností pak přistupují po stránce barevnosti a materiálů.

Minimalistický exteriér budou doplňovat stěny z copolitových skel. Vizualizace ateliér A8000.
Minimalistický exteriér budou doplňovat stěny z copilitových skel. Vizualizace ateliér A8000.

Právě původní kvalitní architektonický koncept pavilonu byl podle architekta Daniela Jeništy z ateliéru A8000 jedním z důvodů, proč se místo demolice přistoupilo k celkové rekonstrukci objektu. „Lidská stránka a respekt k původnímu autorovi je rovněž nezanedbatelnou součástí rozhodování. Pavilon je na výstavišti od sedmdesátých let. Za tu dobu má svou historii, a je nedílnou a jedinečnou součástí její historie – při demolici by místo ztratilo svůj genius loci,“ uvedl.

Část pavilonu přitom bude odstrojena až na samotnou konstrukční podstatu. Inspirací přitom byl architektům proces šlechtění bonsaje, kdy při pečlivém odstřihávání určitých částí stromečku dochází k novému vzdušnému a originálnímu vzhledu.

Vnitřek má být pojatý minimalisticky a vzdušně. Vizualizace ateliér A8000
Vnitřek má být pojatý minimalisticky a vzdušně. Vizualizace ateliér A8000

„Exteriér pavilonu se oproti stavu před rekonstrukcí změní poměrně zásadně. Dostane zcela novou bílou fasádu a bílou střechu – tak aby se pohledově sjednotil. Doplní ji soudobé zasklení strukturální fasádou v kombinaci s původním materiálem profilovaného vrstevnatého skla přírodní barevnosti – tedy odstín zeleného ‚lahvového‘ skla,“ doplnil Jeništa.

Prostor pavilonu by pak podle nového uspořádání měl být rozdělen na uzavřenou pravou část a otevřenou, vzdušnou část vlevo. Tu by v budoucnu rozděloval posouvatelný systém závěsů. Různé technologie a zázemí pro pořádání například konferencí, maturitních plesů a dalších eventových akcí mají být zakoponované do jednoho modulu tak, aby zbytek prostoru zůstával vzdušný.

Hlavní sál by měl nabídnout až 800 míst k sezení. Vizualizace ateliér A8000
Hlavní sál by měl nabídnout až 800 míst k sezení. Vizualizace ateliér A8000

Pavilon Z by se tak měl proměnit v moderní multifunkční společenské centrum s výstavním prostorem a kapacitou hlavního sálu s až 800 místy pro sezení, 1200 místy v případě stání.

Do stávajícího pavilonu Z se bagry zakously na začátku tohoto roku. Jeho rekonstrukce, která dohromady vyjde na více než 135 milionů korun a patří tak k největší investici výstaviště za posledních deset let, by měla být dokončena do července tohoto roku. Poprvé by se pak měla návštěvníkům zpřístupnit během srpnového agrosalonu Země živitelka. Nadále by pak měl pavilon žít celoročním programem.

Původní kompozice pavilonu ze 70. let byla během potlačena a znepřehledněna. Foto Výstaviště České Budějovice
Původní kompozice pavilonu ze 70. let byla během potlačena a znepřehledněna. Foto Výstaviště České Budějovice

Českobudějovický Ateliér A8000, který má kancelář také v Praze, založili na konci 80. let architekti Martin Krupauer a Jiří Střítecký. Během více než tří dekád se vypracoval mezi přední česká architektonická studia. V roce 2020 byl oceněn titulem Stavba roku za projekt Společenského centra Sedlčany. Mezi nejvýraznější realizace studia patří například architektonické řešení multifunkčního sálu Fórum Karlín v Praze. Po smrti Stříteckého v roce 2012 vede Krupauer ateliér sám, kromě architektury se věnuje také proměnám transformačních oblastí a brownfiledům. Nyní vede tým, který připravuje výstavbu Vltavské filharmonie v Praze.

Do pavilonu Z se bagry zakously na začátku tohoto roku. Foto Výstaviště České Budějovice
Do pavilonu Z se bagry zakously na začátku tohoto roku. Foto Výstaviště České Budějovice