Pražský park při Národní kulturní památce Vyšehrad hostí od května digitální galerii Vyšeart, která propojila osmadvacet studentů ze tří pražských uměleckých škol. Celkem 14 audiovizuálních děl, které vytvořily dvojice hudebník a výtvarník, je ukryto po celém parku v digitální podobě prostřednictvím QR kódů. Ty po naskenování mobilním zařízením zpřístupní jednotlivá díla mladých umělců.

I když je tak výstava zprostředkována online, vyžaduje fyzickou přítomnost. Díla jsou přístupná pouze po načtení jednotlivých kódů. Unikátní koncept venkovní galerie, která propojuje skutečný svět s tím digitálním, na Vyšehradě potrvá až do konce srpna.

Projekt vznikl přímo z iniciativy studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM), Akademie výtvarných umění (AVU) a Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění (HAMU), jakožto odpověď na nedostatek společných uměleckých projektů a snahu o hledání nových možností pro umění v dobách, které živé kultuře nepřejí.

Milica Modrá a Hanna Sommerová se inspirovaly prázdným prázdným rámem dveří z vyhlídky na město a kontrastem mezi klidem parku a ruchem metropole. Zdroj facebook Vyšeartu
Milica Modrá a Hanna Sommerová se inspirovaly prázdným prázdným rámem dveří z vyhlídky na město a kontrastem mezi klidem parku a ruchem metropole. Zdroj facebook Vyšeartu

„Převzali jsme iniciativu do vlastních rukou a otevíráme galerii, která bude divákům přístupná i v současných podmínkách zavřených institucí,“ zmínila při přípravách projektu Hana Sommerová z AVU, která společně se svými „kolegyněmi“ Magdalenou Ochmanovou z HAMU a Eliškou Hanuš, Jarkou Strakovou a Marianou Pecháčkovou z UMPRUM projekt zorganizovala a přizvala do něj své spolužáky. Technické zázemí projektu pak poskytli studenti Českého vysokého učení technického v Praze.

Inspirace místem i městem

Výsledkem je galerie pod širým nebem, která v souvislosti se současnou pandemii nabízí bezpečnou okružní procházku 14 místy, které ukrývají digitální díla vzniklá vždy spoluprací hudebníka a výtvarníka. Ti se povětšinou nechali inspirovat současností i historií vyšehradského parku a jeho vztahu ke zbytku Prahy. Výběr umístění zde hraje důležitou roli, jednotlivá díla často odkazují k atmosféře daného místa a divák při jejich sledování tak dostává možnost poodhalit pozadí jejich vzniku.

Eliška Hejhalová a Sára Skoczková pracují s keramikou a vnitřním prostorem soch, kterým přeneseně i doslova vdechly život. Zdroj facebook Vyšeartu
Eliška Hejhalová a Sára Skoczková pracují s keramikou a vnitřním prostorem soch, kterým přeneseně i doslova vdechly život. Zdroj facebook Vyšeartu

Zdrojem inspirace se tu stává historická architektura, soulad člověka a přírody i kontrast mezi klidným prostředím parku a vzdáleným ruchem velkoměsta. Studenti přitom nezůstávali jen v prostoru Vyšehradu, například dvojice Haštal Hapka a Eliška Hanuš (UMPRUM) se rozhodla vydat i pod Vyšehrad do Nuselského údolí a barvitost zdejších zvuků proplést do pleteného svetru.

Nechybí ani interaktivní prvky, kdy například Kateřina Sole (HAMU) a Štěpán Rubáš (AVU) se nechali inspirovat cihlovou zídkou na Vyšehradě a skrze její strukturu složili hudbu a choreografii, kterou si divák může projít sám.

V rámci galerie Vyšeart, která na Vyšehradě běží od 5. května do 31. srpna, probíhá také opencall s názvem #vyšeartinspiruje, do kterého se může zapojit kdokoliv s vlastním výtvarným či hudebním projektem a pod tímto hashtagem je umístit na internet. Z nich pak organizátoři vyberou 10 vítězných prací, které zveřejní na oficiálních stránkách projektu.

Seznam vystavujících
Andrzej Konieczny (HAMU) a Marina Hendrychová (UMPRUM)
Ela Tolsteva (HAMU) a Antonie Zichová (UMPRUM) s přispěním Samuela Maca a Michala Smetany
Eliška Hejhalová (HAMU) a Sára Skoczková (AVU)
Haštal Hapka (HAMU) a Eliška Hanuš (UMPRUM)
Kateřina Sole (HAMU) a Štěpán Rubáš (AVU)
Lukáš Brabec (HAMU) a Julie Kopová (AVU)
Magdaléna Ochmanová (HAMU) a Dorothea Hofmeisterová (AVU)
Matěj Diviš (HAMU) a Olga Krykun (UMPRUM)
Milica Modrá (HAMU) a Hana Sommerová (AVU)
Pavel Nesit (HAMU) a Barbora Lexová (UMPRUM)
Pavel Zeman (HAMU) a Michal Fízik (UMPRUM)
Ráchel Skleničková (HAMU) a Matěj Liška (AVU)
Štěpán Hon (HAMU) a Jan Vohradský (AVU)
Vsevolod Tokmakov (HAMU) a Emma Šádová (UMPRUM)