Co neutnuly ani dvě světové války nyní pohřbil koronavirus. Firma Crystalex CZ se rozhodla uzavřít sklárny v Karolince na Valašsku, část výroby přesune do hlavního závodu v Novém Boru. Sklárny, jejichž vznik se datuje do druhé poloviny 19. století, se potýkaly s nižším odbytem už několik let, posledním hřebíčkem do rakve se stala současná pandemie koronaviru.

O práci přijde dohromady přes osmdesát zaměstnanců, přibližně desítka zaměstnanců pak podle vedení Crystalex v Karolince zůstane, aby zajistili chod místní prodejny skla a obsluhu areálu sklárny. Asi sedm pracovníků se přestěhuje za prací do Nového Boru, nebo bude se společností spolupracovat na dálku.

Do Nového Boru se přesune vybavení skláren včetně automatické linky na vytváření dekorů na skle pomocí leptání. Právě na produkci leptaného skla se ve sklárně zaměřovali, v posledních letech se však sklárna potýkala s poklesem poptávky. Většina odbytu šla na export, uzavření hranic během nouzového stavu kvůli pandemii koronaviru tak urychlil rozhodování o dalším osudu skláren v Karolince.

První huť zde vznikla v letech 1861-1862 vedle obce Nový Hrozenkov, založil ji podnikatel Salomon Reich. Až teprve v roce 1951 v místě vznikla obec Karolinka. Její historie je tak pevně spjatá se sklářskou tvorbou. Podle starostky Marie Chovanečkové zavření sklárny ovlivní každou rodinu ve městě.

Budoucnost areálu zatím zůstává nejistá, vedení Crystalexu CZ jej pravděpodobně nabídne k prodeji. Crystalex CZ je největší výrobce nápojového skla v Česku, je držitelem ochranné známky Bohemia Crystal a Bohemia Glass, většina produkce míří na export.