Jihomoravské město Znojmo bude nově zdobit plastika telefonních budek. Autorem je uznávaný český designér a pedagog Maxim Velčovský. Plastika svým námětem má odkazovat k ikoně své doby, která v současnosti již mizí z veřejného prostoru. Přímo ve Znojmě pak plastika nahradila skutečnou budku.

Za návrhem sochy, které už se začalo přezdívat „znojemský orloj“, stojí designér Maxim Velčovský. Socha bude stát na místním náměstí Republiky před galerii GaP (Galerie a Prostor), která brzy oslaví svůj druhý rok v provozu. Dílo má přitom nahradit skutečnou telefonní budku společnosti O2.

Návrh sochy, který pronikl na veřejnost v polovině července je sestaven z deseti telefonních budek. Dvakrát denně, vždy v poledne a v šest večet, by měla zazvonit stejně jako budky telefonní, připomínka dnes již končící éry.

Návrh sochy od Maxima Velčovského

Město by měla socha od Maxima Velčovského vyjít na 300 tisíc korun, její umístění si místní odhlasovali v rámci projektu participativního rozpočtu Tvoříme Znojmo, který ve městě funguje od roku 2018. Instalace by měla začít koncem práci, realizace náročné sochy se ujal místní kovář.

I když socha ještě nestojí, vyvolává už emoce. Jako první se ozval Okrašlovací spolek ve Znojmě, kterému vadí, že o sochu se nevedla včasná veřejná diskuze. Poukazují na to, že socha byla schválená, a to v místní městské památkové rezervaci, ještě před konečným návrhem. Sociálními sítěmi pak proudili i silnější reakce.

Zastánci sochy, v podobě vedení spolku Umění do Znojma a galerie GaP pak poukazují na to, že smíšené reakce k současné umění patří a současné umění pak patří do našich měst. S tím se dá jen souhlasit, nicméně zde jen poznamenáme, že často pouze věhlas umělce kvalitní umělecké dílo nečiní. Zvláště pak dílo s povrchní myšlenkou, které nedokáže pracovat s prostředím do kterého je zasažena.