Nastal čas Vánoc, které prožije mnoho z nás úplně jinak, než v minulých letech. Proč tedy zvláště letos nevěnovat větší pozornost při výběru kvalitních dárků, a to nejen pro své blízké, ale i pro sebe. Pravda, můžete pořídit jednoduché vánoční překvapení. Anebo zkusit vybírat podle tradice a originality a ještě k tomu navíc podpořit současný český design, který snese srovnání s mezinárodní konkurencí.

Tvorba mladých a talentovaných designérů přitom často nebývá o mnoho víc dražší než kousky od nadnárodních společností, u kterých masová produkce vítězí nad kvalitou a které se dnes nachází snad v každé druhé domácnosti. Věříme, že designovým dárkem s přidanou hodnotou nikdy nic nezkazíte a zejména v případě talentovaných umělců se jedná o investici, která v budoucnosti jen tak neztratí na své hodnotě.

Přinášíme tipy na tvorbu zejména mladých designérů, ale i nových značek na české designové scéně, které se vyplatí sledovat i v dalším roce.

Dominika Petrtýlová

Dominika Petrtýlová je mladá a talentovaná sklářská výtvarnice a malířka skla. Její hlavní doménou jsou vázy, jejichž funkci posouvá za hranice „pouhého“ dekoračního předmětu. Vnímá je jako vyjadřovací prostředek a povyšuje je na umělecké objekty. V její tvorbě se silně odráží inspirace v městském životě, pop kultuře a dějinách umění. Letos se stala finalistkou cen Czech Grand Design v kategorii Objev roku.

Z nové kolekce váz Archivases od Dominiky Petrtýlové. Foto Anna Pleslová

Kontakt: https://dominikapetrtylova.com/

František Jungvirt

Mladý sklářský výtvarník a designér v poslední době dokazuje, že je schopen se vyrovnat i o mnoho let zkušenějším umělcům. Ve své tvorbě přitom čerpá z tradičních odkazů českého sklářství, kterým dodává nové impulzy. Nově působí jako umělecký ředitel značky KLIMCHI, z této spolupráce vznikla nová kolekce SHADOWS, o které jsme psali dříve.

Kolekce Garden vases od Františka Jungvirta. Foto Anna Pleslová

Kontakt: https://www.frantisekjungvirt.com/

Anna Jožová

Designérka Anna Jožová patří k nadějným talentům z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Nyní se věnuje sklářské tvorbě a designu. Za sebou má i studium v oboru keramiky a porcelánu, čehož využívá ve své tvorbě, která se vyznačuje kombinací různých a na první pohled nesourodých materiálů.

Vázy z kolekce Eternity od Anny Jožové
Vázy z kolekce Eternity od Anny Jožové

Kontakt: http://www.annajozova.com/

Marieta Tedenacová

Sklářská výtvarnice a designérka Marieta Tedenacová se zkušenostmi v zahraničí v současné době studuje v Ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Zabývá se navrhováním a výrobou autorského designu ze skla v limitovaných kolekcích. Sklo přitom nevyužívá jen jako materiál, ale jako nástroj vidění, který umožňuje divákovi spatřovat realitu jinýma očima.

Kolekce váz Narcissus od Mariety Tedenacové

Kontakt: https://marietatedenac.com/

Luisa Bělohlávková

Další z mladých talentů z pražské UMPRUM, Luisa Bělohlávka studuje v Ateliéru keramiky pod vedením Maxima Velčovského. Sama si přitom již ve své tvorbě dokázala najít unikátní rukopis obohacený o osobité a barevné ilustrace.

Láska od Luisy Bělohlávkové
Láska od Luisy Bělohlávkové

Kontakt: https://origoo.cz/cs/authors/luisa-belohlavkova

Střihová spolupráce

Střihová spolupráce je autorskou oděvní značkou designérky Terezy Váchové z Českých Budějovic. V její produkci vzniká městská každodenní dámská i pánská móda napříč šatníkem. Zvláštní pozornost potom věnuje svrchnímu oděvu – kabátům a bundám. Zaměřuje se i na zhotovování oděvů na zakázku.

Střihová spolupráce Terezy Váchové
Střihová spolupráce Terezy Váchové

Kontakt: https://www.facebook.com/strihovaspoluprace/

Tititi

Figurky Tititi od Terezy Talichové stojí na pomezí hraček a uměleckých objektů. Podle samotné autorky, která se volně inspiruje v tvorbě prvorepublikových umělců, zaleží jen na úhlu pohledu. V dětských očích je to neobvyklá hračka, která podporuje bujnou představivost, zatímco pro dospěle jde o designový objekt, který oživí jakýkoli interiér.

Figurka Bystrozraký - Tititi
Figurka Bystrozraký – Tititi Terezy Talichové

Kontakt: http://www.tititi.cz/

Kristýna Mikolášková

Tvorba produktové a grafické designérky studující na pražské UMPRUM, se vyznačuje tím, že se snaží hledat hranice možností hravosti a významů v tvarovém minimalismu. Ve své tvorbě se přitom zaměřuje na všechny věkové skupiny.

Dřevěné hračky BIRI od Kristýny Mikoláškové
Dřevěné hračky BIRI od Kristýny Mikoláškové

Web: http://www.mikolaskova.com/ 

Variedo

Současnou designovou tvorbu se vyplatí sledovat i u našich sousedů na východě. Slovenská značka Variedo působí v oblasti modulárního nábytku, který si můžete navrhnout na míru. Jejich předlohy inspirované ve skandinávském minimalismu a nadčasovostí v kombinaci s možností osobitých úprav zajišťuje, že každý kus je unikátem. V letošním roce obdržela značka cenu Czech Design Award v kategorii Best of Design.

Cenu Best of Design si odnesli slovenští Variedo
Modulární nábytek od slovenské značky Variedo. Foto Anna Pleslová

Kontakt: https://www.variedo.sk/

Vlastimil Šenkýř

Designér Vlastimil Šenkýř se zaměřuje na výrobu šperků ze silikonu, keramických a skleněných produktů a přitom se nevyhýbá experimentování s možnostmi těchto materiálů. Absolvent pražské UMPRUM letos zaujal svou experimentální kolekcí CUT zkoumající hranice materiálů.

Váza z nové kolekce CUT od Vlastimila Šenkýře
Váza z nové kolekce CUT od Vlastimila Šenkýře

Kontakt: http://www.vlastimilsenkyr.com/

Eduard Seibert

Architekt, designér a umělec v letošním roce zaujal kolekcí svítidla a svíce Beehive vyrobené z včelího vosku. Návrhářským softwarem se tak pro Seiberta, jenž je absolvent ateliéru skla na UMPRUM a student doktorského programu FUA TUL, stal ten nejsložitější počítač vůbec, příroda.

Kolekce Beehive od Eduarda Seiberta. Foto F.Gyore
Kolekce Beehive od Eduarda Seiberta. Foto F.Gyore

Kontakt: https://seiberteduard.com/

Jiří Krejčiřík

Mladý multidisciplinární designér Jiří Krejčiřík se ve své tvorbě věnuje zejména vztahu historie a současnosti. Jeho dřívější práce Kalokagathos a Odyssey například čerpali inspirace z antického Řecka v kombinaci se slovenským architektem považovaným za otce moderny Jože Plečnika.

Limitovaná kolekce ručně foukaných váz od Jiřího Krejčiříka
Limitovaná kolekce ručně foukaných váz od Jiřího Krejčiříka

Web: https://jirikrejcirik.com/

Eva Jaroňová

Původem z Valaška designérka a ilustrátorka Eva Jaroňová se kromě grafik věnuje i návrhům oděvů, které doplňuje o své hravé ilustrace. Své zkušenosti sbírala i na výtvarných akademií ve Varšavě a v Reykjavíku.

Mikina s autorskou ilustrací od Evy Jaroňové

Kontakt: http://evajaronovailustrace.blogspot.com

Heda Antošová

Heda Antošová studuje design na Goldsmiths College v Londýně. Letos představila svůj první vysokoškolský project Broccoli Vase, kterým zvládla zaujmout odbornou veřejnost. V září si za svou tvorbu, která se zabývá možnostmi každodenních předmětů a otázkou udržitelnosti, odnesla cenu Czech Design Award jakožto Objev roku.

Objevem roku se stala studentka designu na londýnské Goldsmith College Heda Antošová
Broccoli Vase od Hedy Antošové. Foto Anna Pleslová

Kontakt: https://www.hedaantosova.com/

Martin Foret

Produktový designér Martin Foret, držitel ocenění Red Dot, vystudoval na Fakultě výtvarných umění v Brně. Rád pracuje s jednoduchými tvary a designovou tvorbu vnáší i do těch nejběžnějších produktů, v podobném duchu nyní přišel s novou kolekcí jednoduchých, avšak jedinečných stojanů na vánoční stromeček.

Designový stojan na vánoční stromek v zeleném provedení od Martina Foreta
Designový stojan na vánoční stromek v zeleném provedení od Martina Foreta

web: https://www.martinforet.com/

Jakub Březina

I když Jakub Březina vyrůstal ve sklářském prostředí, rozhodl se svůj talent uplatnit v truhlářství. Dřevo ho inspirovalo natolik, že si z něho postavil celý dům a nyní inspiraci čerpá i z okolních lesů, z přírody. Ve své dílně vytváří unikátní kolekce propojující dřevo s kovem, ale i nábytek na zakázku.

Z truhlářství Jakuba Březiny
Z truhlářství Jakuba Březiny

web: http://www.brezinajakub.com/

Brina Steblovnik

Designérka původem ze Slovinska Brina Steblovnik studuje sklářství na UMPRUM a v jejím přístupu se již odráží důraz na kvalitní zpracování i důležitou myšlenku díla. V letošním roce zaujala zejména vázami Olive vzniklé jako počest techniky broušení skla, které má silnou tradici jak v Česku, tak na Slovinsku.

Společná instalace Anny Jožové a Briny Steblovnik
Společná instalace Briny Steblovnik s Annou Jožovou na letošním Designbloku

Kontakt: http://brinasteblovnik.com/

IHOR

Značku IHOR vytvořili mladí designéři z UMPRUM Sára Matysová a Ihor Sabadosh, jejich oborem jsou textilní i interiérové produkty. Vycházejí přitom z původně nizozemského hnutí De Stijl, se kterými je spojuje minimalismus a čistě horizontální či vertikální design. I když značka IHOR vznikla teprve během letošního léta, na přehlídce Designbloku obdržela cenu za Nejlepší kolekci bytových doplňků.

Z letošní instalce značky IHOR na Designbloku

Kontakt: http://www.ihor.cz/

Masopust

Masopust je nová autorská značka české designérky Anny Štajglové, která ručně tvoří vlněné koberce a tapisérie, které jsou specifické pro své siluety, prokládání různých výšek vlněných chlupů a hravostí, s jakou je autorka vytváří. Také tyto koberce zaujaly na letošním Designbloku.

Koberec Masopust. Foto Kensey Berry

Kontakt: https://www.masopust.store/

MonTovárna

Hračky od MonTovárny vznikají v malé řemeslnické dílně pod šikovnými moravskými rukami ručně vyráběné dřevěné hračky. Řádově se tak vždy jedná o několik jedinečných kousků. Jejich cílem je se každé jednotlivé hračce věnovat naplno, v duchu filozofie, že na to nejlepší se nemůže spěchat.

Dřevěná autíčka z dílny MonTovárny

Kontakt: https://www.montovarna.cz/

Lukáš Jabůrek

Se zajímavým konceptem před letošními Vánoci přišel sklářský výtvarník, designér a brusič skla Lukáš Jabůrek, který dříve působil jako umělecký ředitel sklárny Moser. Připravil speciální vouchery, které umožní pod jeho dohledem zájemcům navrhnout a vytvořit vlastní křišťálové dílo.

Nápojová kolekce Dolce Vita od Lukáše Jabůrka
Nápojová kolekce Dolce Vita od Lukáše Jabůrka

Kontakt: https://www.lukasjaburek.com/


A pokud chcete nakoupit z pohodlí a bezpečí domova, přinášíme typy designové obchody a galerie, které nabízí prodej online.

100CLASS concept store – pražská galerie vyznačující se nadčasovostí a minimalismem podporující lokální designéry a nezávislou scénu.

Artiseme – prostorná galerie sídlící v historickém areálu Řádu maltézských rytířů nabízející kurátorský výběr zavedených i začínajících umělců.

CZECH DESIGN – sdružení zaměřující se na podporu českého designu, jehož součástí je i e-shop s širokou nabídkou české designové tvorby.

Debut Gallery Prague – pražský store zaměřující se zejména na nabídku šperků, oblečení a doplňky do interiéru.

Glassimo Gallery – galerie v centru Prahy, která se zaměřuje na českou sklářskou a porcelánovou tvorbu.

Object concept store – brněnský store, který se zaměřuje na vyhledávání značek spojující unikátní koncept a kvalitní zpracování.

Origoo – online galerie současného umění a designu podporující zejména studenty a nové tváře designové scény.

Rajón – moderní bratislavská galerie dříve působící pod názvem Art Design Project.

Malý tip na závěr

Český design před letošními Vánoci nabízí i prodejny Lidl, pro které vyrobila nejstarší a největší česká porcelánka Thun 1794 porcelánové sady z nové kolekce Lea, a jak jinak než se slevou prostřednictvím sbírání bodů za nákup. Za nás rozhodně lepší nabídka než běžné sety hrnců či pánví :—).

Ale hlavně Vám přejeme, abyste letošní Vánoce mohli bezpečně a beze strachu strávit s blízkými a aspoň na chvíli vnést klid a pohodu zpět do našich životů.