V rámci módní přehlídky BFGU Fashion Week, organizované japonskou Bunka Fashion Graduate University, se on-line formou prezentoval i projekt studentů a studentek Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. TEXTile Manifestoes je společným dílem studentů Ateliéru designu a obuvi pod vedením Liběny Rochové, Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace vedený Petrem Krejzkem a Ateliéru tvorby písma a typografie vedený Filipem Krausem.

„Spolupráce studentů rozdílných oborů přináší nové vnímání a vhledy. Tyto přesahy jsou důležité pro obohacení kreativity i pro praktické učení se spolutvoření,“ uvedla k projektu Rochová, jejíž ateliér s BFGU spolupracuje už od roku 2016.

TEXTile Manifestoes - UMPRUM - ID - Tomáš Němec - foto Samuel Petráš
Kolekce ID Tomáše Němce a Metej Vojtuše. Foto Samuel Petráš
TEXTile Manifestoes - UMPRUM - POST HABIT - Kristýna Hrabánková - foto Markéta Slaná _ Lukáš Hlavín
Kolekce POST HABIT Kristýny Hrabánkové, Terezy Saitzové a Karolíny Matuškové. Foto Markéta Slaná a Lukáš Hlavín

Hlavním prvkem kolekce, který spojuje tvorbu jinak zaměřených oborů, je zvolený materiál, pletáž, kterou pro projekt vytvořila společnost NOVIA FASHION.

Pomocí dekorů i střihů studenti v jednotlivých kolekcí reagují na současné sociální problémy spojené s technologiemi, jako je globální monitorování, umělá inteligence či virtuální realita, ale též na individuální konflikty spojené s identitou, pamětí či duševním zdravím člověka.

TEXTile Manifestoes - UMPRUM - NEZASTIŽEN - Agáta Seeháková - foto Kateřina Sýsová
Kolekce NEZASTIŽEN Agáty Seehákové a Kláry Dvorské. Foto Kateřina Sýsová
TEXTile Manifestoes - UMPRUM - SONDER - Eduard Ganoczy - foto Viktorie Macánová
Kolekce SONDER Eduarda Ganoczyho a Nahuela Gertha. Foto Viktorie Macánová

Projekt TEXTile Manifestoes se původně měl představit už na jaře loňského roku během Milan Design Weeku, který byl kvůli pandemii koronaviru odložen. Výběr z kolekce byl na podzim představen v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Week a v rámci video-přehlídky se letos stal součástí BFGU Fashion Week, který kvůli přetrvávající pandemii proběhl online.

Videopřehlídka studentů UMPRUM v rámci BFGU Fashion Week.

Mezi představené projekty byly například kolekce SONDER Eduarda Ganoczyho a Nahuela Gertha, která se snaží pomoci s negativními pocity pacientům s příznaky sebepoškozování, kolekce NEZASTIŽEN Agáty Seehákové a Kláry Dvorské, které si vzali „na paškál“ služby České pošty, kolekce ID Tomáše Němce a Mateje Vojtuše, která svými obtížně zachytitelnými motivy má sloužit jako jakási obrana proti sledovacím prostředkům, či kolekce BAD KIDS Jaroslava Vícha a Filipa Kominíka, kteří do oděvů vtiskli nápisy posbírané na toaletách školy.

TEXTile Manifestoes - UMPRUM - BAD KIDS - Jaroslav Vích - foto Markéta Slaná _ Lukáš Hlavín
Kolekce BAD KIDS Jaroslava Vícha a Filipa Kominíka. Foto Markéta Slaná a Lukáš Hlavín

Mezi další vzniklé kolekce patří například kolekce POST-HABIT studentek Kristýny Hrabánkové, Karolíny Matuškové a Terezy Saitzové, THE AUTOMATIC MESSAGE studentek Valérie Jurčíkové a Evy Rotrekové, MEMORY PLACE studentů Aleše Hnátka a Martina Kyjovského či PISHTA studentů Alexandry Gnidiakové a Štefana Osciatka.

Jednotlivé kolekce nafotili studenti Ateliéru fotografie II, který vede Václav Jirásek a Štěpánka Stein.

TEXTile Manifestoes - UMPRUM - THE AUTOMATIC MESSAGE - Valerie Jurčíková - foto Adéla Zlámalová
Kolekce THE AUTOMATIC MESSAGE Valerie Jurčíkové a Evy Rotreklové. Foto Adéla Zlámalová

Autoři jednotlivých kolekcí (módní designer x grafický designer)

Jan Smejkal x Oskar Koutný / Jaroslav Vích x Filip Kominík /  Kristýna Hrabánková x Tereza Saitzová & Karolína Matušková / Valerie Jurčíková x Eva Rotreklová / Vojtěch Bašta x Jakub Kozelka / Kristýna Lovasová x Kryštof Novák / Hana Valtová x Nina Bohonová /  Aleš Hnátek x Martin Kyjovský / Julia Sadloňová x Sonni Scheuringer / Eduard Ganoczy x Nahuel Gerth / Natálie Nepovímová x Cindy Kutíková / Agáta Seeháková x Klára Dvorská / Tomáš Němec x Matěj Vojtuš / Alexandra Gnidiaková x Stefan Osciatka

TEXTile Manifestoes - UMPRUM - MEMORY PALACE - Aleš Hnátek - foto Adriána Ingeli
Kolekce MEMORY PALACE Aleše Hnátka a Martina Kyjovského. Foto Adriána Ingeli
TEXTile Manifestoes - UMPRUM - PISHTA - Alexandra Gnidiaková- foto Viktorie Macánová
Kolekce PISHTA – Alexandry Gnidiakové a Stefana Osciatka. Foto Viktorie Macánová

O BFGU

Bunka Fashion Graduate University byla založena v roce 2006 v Tokiu jako první japonská vzdělávací instituce univerzitního typu zaměřená na módu a módní průmysl. Zaměřuje se na výchovu talentů, kteří budou schopni vytvořit svoji značku nebo byznys. Jejich každoroční přehlídka BFGU Fashion Week se zaměřuje na prezentaci závěrečných a absolventských prací. Kromě studentů UMPRUM letos v rámci BFGU FW vystavovali také studenti Státní univerzity designu a průmyslových technologií v Petrohradě.