Nadějná mladá sklářská značka KLIMCHI z Kamenického Šenova, která s tradicí českého skla sklízí úspěch na zahraničních trzích, představuje jarní kolekci Felicity váz s atypicky prodlouženým hrdlem a „praskajícím“ dekorem. Ten je docílen pomocí historické techniky kraklování skla. V pořadí již druhá kolekce, kterou pro KLIMCHI navrhl sklářský výtvarník a její kreativní ředitel František Jungvirt, přináší motivy přechodu zimy do jara a pučící proměny.

„Praskání ledu, první déšť, žilnatění a proudění živin rostlinou, ale i potřeba sluníčka, fotosyntézy a energie pro růst, to vše je zaznamenáno v této jemné kolekci jarních váz, za pomocí historické techniky zdobení skla kraklí,“ přibližuje k nové kolekci Jungvirt, který studuje v ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla na pražské UMPRUM.

Vázy Felicity jsou již v pořadí druhou kolekcí, kterou pro KLIMCHI navrhl sklářský výtvarník František Jungvirt. Foto Michal Kertész

Kraklování, nebo také krakelování, představuje techniku, při které se dociluje efektu popraskaného skla. Ručně foukané vázy jsou tak, ještě horké, jemně kartáčované pilinami a ponořeny do studené vody, načež jsou znovu vráceny do pece. Jedná se o citlivý a náročný proces, který vyžaduje jemnou zručnost během celé výroby. Praskliny se přitom utváří na povrchu skla a nevchází do hloubky, funkčnost váz tak zůstává neporušena.

Povrch váz prostupují jemné prasklinky, které jakožto dekor vznikají historickou technikou kraklování. Foto Michal Kertész

K přírodním motivům odkazuje také samotný tvar váz s prodlouženým hrdlem. Hrdlo dosahuje skoro poloviny celé výšky a postupně se rozevírá jak květ pučící za světlem. „Minimalistická linie tvaru je inspirovaná pučením květů a jejich růstem za světlem,“ doplňuje k tomu přímo autor kolekce František Jungvirt.

Minimalistickými tvary a barevnou hravostí přináší Felicity motivy jara a ožívání přírody. Foto Michal Kertész

V kombinaci čtyř veselých barevných variant od slunečních paprsků přes ranní červánky a první stébla trávy až po jemný déšť, a jedné čiré křišťálové variantě, tak kolekce dostává i svému pojmenování „Felicity“, jehož původ sahá až do starého Říma jakožto božská personifikace zdroje štěstí.

Foto Michal Kertész

Sklářský výtvarník už loni na podzim ve spolupráci se značkou představil kolekci Shadows, jež kombinovala minimalistické tvary se hrou barev a stínů.

Značka KLIMCHI, která funguje teprve třetím rokem, pokračuje v tradici české výroby skla a sklízí úspěch na trzích ve Velké Británii, v Austrálii či ve Skandinávii. Vytváří nadčasové a unikátní skleněné designy. Své výrobky ručně fouká v rodinné sklárně, jež sídlí v malebném severočeském městečku Kamenický Šenov.

Nová jarní kolekce je dostupná na webu značky, nebo též na dotaz přímo u autora Františka Jungvirta.

Vázy Felicity jsou dostupné v pěti barevných variantách. Foto Michal Kertész