Přehlídka s přídomkem „oslava designové tvorby“, festival Czech Design Week letos spustil přihlášky v předstihu. Kromě návratu do pražské Výstavní síně Mánes, kde se festival bude letos konat od 7. do 10. září, také při příležitosti jubilejního X. ročníku ohlásil nový druhý výstavní prostor, a to Technologické centrum UMPRUM.

V moderní budově, která se nachází nedaleko Galerie Mánes, chtějí organizátoři představit v rámci speciálních výstavních instalací „New Generation“ výběr současné mladé tvorby studentů a čerstvých absolventů uměleckých a designových oborů.

Projektem New Generation organizátoři navazují na úspěšnou spolupráci s přehlídkou We’re Next, která představuje ty nejinovativnější mladé módní návrháře a studenty vysokých škol a letos v září opět zavítá právě do Technologického centra UMPRUM.

„Festival Czech Design Week se na oděvní design v minulosti tolik nezaměřoval. Jsme rádi za spolupráci s přehlídkou, která se v tomto oboru věnuje mladým talentům a novým tvářím. S týmem We’re Next se navzájem doplňujeme a sdílíme společné hodnoty i nápady,“ uvedl ke spolupráci ředitel festivalu Czech Design Week Lukáš Pipek.

Interiér Výstavní síně Mánes, kde se letos bude opět konat festival Czech Design Week. Foto Anna Pleslová
Interiér Výstavní síně Mánes. Foto Anna Pleslová

V hlavním výstavním prostoru Galerie Mánes stejně jako loni festival představí výběr talentovaných designérů, studií či značek prostřednictvím panelových instalací. „Už loňský ročník totiž potvrdil, že současná tvorba designérů, která často pluje na hranici mezi designem a uměním, patří do galerijního prostoru této ikonické funkcionalistické budovy,“ dodává k tomu ředitel festivalu.

S desetiletým výročím jubilejní Czech Design Week X také spojí i svůj doprovodný program. Ten se zaměří na uplynulou dekádu v českém designu a na jeho budoucnost, trendy i výzvy. Stejně jako v předcházejících ročnících má přinést také celé spektrum nejrůznějších přednášek, debat či workshopů. Jedním s cílů organizátorů festivalu je oslovit a pozvat na festival co nejširší publikum a zároveň ukázat, že design i umění mohou sdílet všichni bez výjimek i předsudků.

„Festivalu bych popřál, aby neztratil autenticitu a vědomí, že je tu hlavně pro designéry a pro začínající talenty, které objevujeme a kterým pomáháme. Doufám, že letošní desátý ročník festivalu Czech Design Week bude minimálně opět žít oslavou mladého designu,“ uvedl Pipek k příležitosti 10. ročníků festivalu v rozhovoru pro Czech Design Mag.

Open Call pro New Generation na festival Czech Design Week. Autor grafiky: Radim Pergl
Open Call pro New Generation. Autor grafiky: Radim Pergl

Czech Design Week X proběhne od čtvrtka 7. do neděle 10. září 2023. Přihlášky jak pro hlavní výstavní prostor v Galerii Mánes lze zasílat do 15. června, tvorbu do projektu New Generation lze přihlašovat do 30. dubna. V obou případech lze přihlášku zaslat přes webový formulář, případně na email prihlasky@czechdesignweek.com

Letošním hlavním zahraničním partnerem akce pak bude přehlídka London Design Fair. Ta se uskuteční o dva týdny později, a to od 21. do 24. září 2023 v londýnském Truman Brewery, kde bude mít své zastoupení i český design.